Engeller Özür Değildir; Engeller Başarıya Engel Değildir
3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bugünün vesilesi ile Fethiye Lion Kulübü Derneğimiz adına bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.
Ortaokul yıllarımda bir Türkçe öğretmenimin verdiği kitap beni çok etkilemişti. Kitap bir biyografiydi. Çok küçük yaşta geçirdiğibir hastalık nedeni ile kör ve sağır olan Helen Keller’in hayat hikayesiydi. Kör, sağır ve duyamadığı için konuşayamayan Helen Keller adlı kız çocuğu bakımı için görevlendirilen öğretmeninin başarılı eğitimi ile konumayı, konuşmayı öğrenmenin ötesinde ABD’deki en iyi üniversitelerden biri olan Harvard Üniversitesi’nin kız öğrenciler için olan bölümü Radcliffe’i bitirmişti. Helen Keller’in hikayesi beni derinden etkilemişti. Göremeyen, duyamayan ve bu nedenle konuşamayan bir çocuğa özen gösteren, bu çocuğu kazanmak için gayret gösteren bir öğretmen ileride kitaplar yazacak, yabancı diller öğrenecek ve üniversiteyi bitirip tüm dünyaya sesini duyuracak bir kız çocuğu yetiştirmiş olmasını unutamadım. Aradan 25-26 yıl geçmiş olmasına rağmen. Beş yaşından beri gözlük kullanıyor olmam ve ileri deredece miyopim olması da etkendi. Ailemizde işitme rahatsızları olması konuyu benim için oldukça gerçek kılmıştı.
Helen Keller ve öğretmeni Anne Sullivan’ın hayat hikayeleri ortaokulda okuduğumda yıllarda günlerce beni etkisi altına almıştı. İçinde muazzam bir cevher taşıyan ama bebekken geçirdiği hastalık nedeni ile göremeyen ve duyamayan bu çocuk, iç dünyasında hapis kalmış olarak dünyadan geçip gidebilirdi. Kendini hiç ifade edemeden, sessiz ve karanlık dünyasında hapis kalabilirdi. Ama olmadı. Tam tersi o tüm dünyaya ilham veren, ışık saçan, insanları engelliler için çalışmaya iten işler yaptı.
Helen Keller öğretmeni ile konuşmayı öğreniyor, sonra yabancı diller öğreniyor ve ömrü boyunca dünyanın farklı yerlerinde konuşmalar yapıyor. Hellen Keller’in 2010 yılında 203 ülkede hizmet çalışmaları yapan Lions Kulüpleri için ayrı bir yeri var. Dünyada 1 milyon 350 bin üyesi olan Lions Kulüplerini de harekete geçirmiş Helen Keller.
1920’li yıllarda Uluslararası Lions Kulüplerinin o yıllardaki bir büyük toplantısına katılıyor. Lions Kulübü üyelerine sesleniyor ve onları görme engelliler için bir şeyler yapmaya ve “Körlerin Şövalyesi” olmaya davet ediyor. Bu muazzam kadın Lions Kulübü üyelerini çok etkiliyor. O günden bugüne doksan yıla yaklaşan bir süredir Lions Kulüpleri görme engeli üzerine çalışmalar yapmaya devam ediyorlar. Helen Keller’e o yıllar önce verilmiş sözün gereği olarak devam ediyorlar. Türkiye’de Altı Nokta Körler Vakfı’nın kurulması Lionların yaptıkları çalışmalardan biri.
Türkiye’deki Lions Kulüplerinin engelliler için yaptıkları hizmetleri paylaşmak isterim, bu doğru. Ancak bugün Fethiye Lions Kulübü olarak dikkatinizi çekmek istediğimiz bir konu var.
Fethiyemizde Fiziksel engelliler, zihinsel engelliler, görme ve işitme engeli ile yaşamını sürdüren çocuklara ve yetişkinlere hizmet götürmek üzere çalışan bir çok dernek ve kuruluş var. Fethiye Belediye Başkanlığı bizimde dernek olarak destek verdiğimiz yeni mavi kapak tekerlekli iskemle kampanyası çevre ve fiziksel engellilere destek veriyor. Fethiyemizde aktilf olarak çalışan Altı Nokta Körler Derneği ve Fethiye İşitme Engelliler Derneği gibi dernekler var. Fethiye Lions Kulübümüz gibi toplumsal hizmet yapmak üzere çalışan bir çok dernek ve gönüllü kuruluş bu konuyu bilen derneklerin çalışmalarına destek oluyor, katkıda bulunuyor.
Fakat, engelli vatandaşlarımızdan ve engelliler ile çalışmalardan bahsederken dilimizden henüz tam olarak çıkaramadığımız bir ifade var. Çıkarmamız gerektiğine inandığımız bir ifade. Görme yetisini yitirmi bir kişiden bahsederken görme özürlü ifadesini kullanıyoruz örneğin. Zihinsel özürlü diyoruz. Bazen kör diyoruz, sağır da diyoruz. Bu kelimeler o kişilerin fiziksel şartlarını tarif etmek için kullandığımız kelimeler. Ancak özürlü kelimesi, bu kelimenin taşıdığı anlam ve enerji ile, ne bize ne durumunu tarif etmek için kullandığımız kişiye destek oluyor.
Özürlü kelimesinin anlamı için Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde, 1- Özrü olan, 2- Engelli, 3- Kusuru olan, defolu, olmak üzere üç anlam yazılı.
Özürlü kelimesini kullandığımızda, biz yukarıdaki birinci ve üçüncü anlamıda ifade etmiş oluyoruz. Özürlü olmak, eksiği, hatası olmak şeklinde bir anlamını taşıdığı gibi, sanki o kelime dilimizde genelde özür dilemek ifadesi ile kullanıldığı için, kişinin içinde bulunduğu durum için, her nasılsa öyle olduğu için mahcup olunacak bir şeyi olduğuna dair çağrışımlar da yapıyor.
Özürlü kelimesi kelime olarak bir insana dair kullanıldığında söylediğimizin farkında olmadığımız olumsuz bir şeyler söylemiş oluyoruz. Kelime çağrışımı olarak - farketsek de farketmesekte - zihnimize, bilinçaltımıza söylüyor ve yerleştiriyor.
Bu konuda çok duyarlı kişiler var, fakat yakın çevremizde engelli bir kişi yoksa kelimelerin öneminin farkında olmak kolay değil. Bir kelimenin yarattığı etkinin farkında olmak kolay değil.
Haydi gelin bu 3 Aralık’ta, Dünya Engelliler Günü’nde görme, işitme engelli, fiziksel ve zihinsel engelleriler için özürlü kelimesini kullanmayı bırakalım. Onun yerine engelli kelimesini kullanalım. Bir trafik kaza, bir hastalık, bir ilaç, bir ameliyat, bir iş kazası, yaşlılığın getirdiği şikayetler, farklı nedenlerle doğuştan gelen şikayetler bizi engelli bir insan yapabilir. Bir bebek, bir çocuk, bir erişkin yaşamı sürdürmeyi oldukça zorlaştıran bir engel ile yaşamak zorunda kalabilir. Bu tip engellerin yaşamı engeli olmayan bir kişiye göre zorlaştırdığının farkında olalım. Birey olarak nasıl destek verebileceğimizi düşünelim. Her engelli çocuğun keşfedilmeyi ve desteklenmeyi bekleyen cevherler taşıdığının her zaman farkında olalım. O çocuk Helen Keller gibi dünyada milyonlarca insana ilham verebilir, umit ışığı olabilir.
Evet, engelli çocuklarımız için, engelli yetişkinler için tüm yapılanlara rağmen yapılması gereken çok şey var. Farkındayız. Tüm bir yıl boyunca yapılması gereken şeyler var. Bu 3 Aralık’ta bizim sizlerden ricamız sadece küçük bir adım. Dilimizi doğru kullandıkça yapacaklarımızında önünün açılacağına inanarak. Lütfen engellilerden ve engelli çalışmalarından bahsederken kullandığımız kelimelerimize dikkat edelim. Destanlarımız bir çocuğun yaptıkları ile ismini almasına dair hikayeler taşır. Kelimelerin sadece anlamları değil, getirdikleri çağrışımlar ve duygular da büyük etkiye sahip. Hepimizi etkileyen bir enerjiye sahip.
Hayatımızda engeller çıkabilir, engeller zorluklar getirebilir ama engeller aşılabilir, engeller kaldırılabilir, engeller beraberce geçilebilir. Üzerinde tüm bir yıl çalışacağımız engelli sorunları üzerinde bu 3 Aralık gününde paylaşım imkanını daha çok buluyoruz. Engellilerin sorunlarına dair farkındalıklarımızın ve katkıda bulunma arzumuzun kalıcı olması dileklerimizle.
Fethiye Lions Kulübü Derneği
Dönem Başkanı Zeynep Kocasinan