FETHİYE LİONS KULÜBÜ DERNEĞİ



FETHİYE LIONS CLUB



Hizmet Ediyoruz - We Serve

Hizmet Ediyoruz - We Serve

7 Mart 2011 Pazartesi

Dünya Kadınlar Günü'nün 100.Yılı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletlerin 1975 yılında ilan edilen “Dünya Kadınlar On Yılı” çalışmaları ile daha geniş olarak duyulan ve Türkiye’de “Türkiye 1975 Kadın Yılı” Kongresi ile ele alınmaya ve 1921'den beri kutlanmaya başlanmasına rağmen 1975'dan sonra daha etkin olarak yaşamımıza giren bir gün. 2011 yılında Dünya Kadınlar Günü’nün 100. Yılını kutlamaktayız. İlk defa 19 Mart 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de kullanan Dünya Kadınlar Günü, 1975 yılının Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Kadın Yılı” olarak ilan edilmesiyle her yıl 8 Mart’ta kutlanan bir güne dönüşmüş.

Dünya Kadınlar Günü eski doğu bloku ülkelerinde ve Rusya’da politik içerikler taşıyan bir gün olarak kutlanırken dünyanın kimi köşelerinde erkeklerin kadınlara saygı, sevgi ve hürmet göstermek için imkân buldukları bir gün olarak yaşanıyor. Birleşmiş Milletlerin çalışmalarını dikkate alan ülkelerde ve toplumlarda ise kadının haklarının ve sorunlarının ele alınabildiği bir ortam yaratıyor.

Dünya Kadınlar Günü kadınların kadın olmayı kutladıkları bir gün değil. Toplumun yarısını oluşturan kadınların bir günü olması kadınların yaşamdaki sorunlarının başka bir ifadesi aslında.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon her yıl geleneksel olarak yapılan 8 Mart açıklamasında 8 Mart 2011 tarihli açıklamasında şu konulara değiniyor:

100 yıl önce kadın eşitliği ve kadının güçlenmesi kavramlarının dünya için çok uzak kavramları olarak görülmesin rağmen büyük yol alındığı, ancak dünyanın birçok köşesinde kadının ikinci sınıf vatandaş olmaktan henüz çıkamadığı,

Kadına eğitim hakkı verilmesi konusunda eksiklerin devam ettiği,

Kadına yönelik, özellikle yakın aile bireyleri tarafından uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi ve kadınların bu konudaki haklarının korunması konusuna büyük önem verilmesi,

Kadın ve çocuk sağlığı üzerine çalışılması.

Genel Sekreter Ban Ki-moon açıklamasında bu yıl Dünya Kadınlar Günü teması olarak “Kadınları eğitim, öğrenim, bilim ve teknolojiye ulaşmaya eşit imkânlara sahip olması” kavramının belirlendiğini aktarıyor. Ayrıca dünyada barışın hüküm sürdürdüğü sürdürülebilir bir yaşam için kadının sosyal yaşamda ve iş yaşamında mutlaka erkekler ile eşit ve tam katılım hakkına sahip olmasının şart olduğunu da vurguluyor.

Bugün bazı soruları sormanın zamanı.

Başarılı kadınlarımıza sahip çıkıyor muyuz?

Başarılı genç kızlarımıza sahip çıkıyor muyuz? Bir kız çocuğunun bir başarı elde ederken yaşıtı bir erkek çocuğuna göre kat kat fazla zorluklar ile karşı karşıya geldiğinin farkında mıyız?

Bir kız çocuğu “Sen kızsın yapamazsın, sen kız çocuğusun başaramazsın,” sözlerini kendi ailesinde duymasa okulda, orada duymasa sokakta, televizyonda duyuyor. Yüzlerce defa duyuyor. Bir kız çocuğu başarma gücü olmadığı, başarmaya hakkı olmadığına dair inançlarla büyüyor. Bu yüklerin altından güneşe ulaşmaya çalışan bir çiçek gibi eğiliyor, bükülüyor.

Fethiye İlçemiz gerçekten kadınlarının aktif olarak çalıştığı, sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığı, iş ve sosyal yaşama katkıda bulunabildiği bir yer. Dünyanın ve Türkiye’nin birçok köşesine göre çok şanslıyız. Ancak şiddet halen birçok kadının yaşamında gündelik bir gerçek. Bu gerçeğin ışığında yetişen kız erkek tüm çocukların yaşamında şiddetin varlığı inkâr edilemez.

Bizler Fethiye Lions Kulübü Derneği olarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde hayatımızdan şiddeti kaldırmanın en önemli adımının dilimizden, konuşmalarımızdan şiddeti çıkarmak olduğuna inandığımızı paylaşmıştık. Bu Dünya Kadınlar Günü’nde kadın erkek tüm insanların kendilerini gerçekleştirebilecekleri, yaşama katkıda bulunabilecekleri sağlık, eğitim ve iş imkânlara sahip olmalarını dilerken, sizleri tekrar yaşamınızda “Şiddetsiz İletişim – Yürekten İletişim” kullanmaya davet ediyoruz.

Dünya Kadınlar Günü’nün tüm yıl taşıyabileceğimiz farkındalıklar getirmesi dileklerimizle.