FETHİYE LİONS KULÜBÜ DERNEĞİ



FETHİYE LIONS CLUB



Hizmet Ediyoruz - We Serve

Hizmet Ediyoruz - We Serve

31 Ocak 2010 Pazar

Fethiye Lions Kulübü Uluslararası Lions Kulüpleri Sitesinde


Fethiye Lions Kulübü tarafından 19 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirilen "Engeller Başarıya Engel Değil" Çalışması Uluslararası Lions Kulüplerinin www.lionsclubs.org internet sitesinde Başarı Hikayeler-Lion In Sight Success Stories bölümünde yer almıştır.

Görme ve işitme engellilere yönelik olarak başladığımız bu çalışmasının gelecekte başarılı hizmetlerimizin başlangıcı olmasını diliyoruz.

=====

Başarı Hikayeleri www.lionsclubs.org bağlantısı için:

http://www.lionsclubs.org/EN/member-center/membership-and-new-clubs/strengthen-membership/global-membership-team/presidents-theme/lions-in-sight-success-stories/view-success-stories.php?page=2


=====

Yer Alan Metin:

District #: 118-R
Club Name: Fethiye Mugla Lions Club


On January 19th, 2010, Fethiye Lions Club in Turkey organized a big event about hearing and sight disabilities and handicaps. We brought together The Hearing Impaired Association of Fethiye, The 6 Dots Blinds' Association of Fethiye and The Government Public Library of Fethiye to bring attention to these disabilities and ways to overcome them.

The President of Fethiye Lions Club, together with the presidents of the two mentioned associations and the head of the public library, talked about Helen Keller, her famous book about her life story and what is being done about these issues in Fethiye. Fethiye Lions Club donated copies of Helen Keller's book to the public library and to various NGOs/associations that are active in the town of Fethiye.

All of the local press and TV channels attended this meeting, as well as a large group of disabled citizens, officers of NGOs, Lions Club members and the general public. In addition, the wife of the Major of Fethiye shared her appreciation for the efforts of Fethiye Lions Club.

20 Ocak 2010 Çarşamba

Engelliler Çalışması Basında

Fethiye Gündem' den...


http://www.fethiyegundem.com/?mxz=haber&hid=446


"Lions Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte sorunlara dikkat çekildi. İşitme ve görme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla Fethiye Lions Kulübü önderliğinde bugün bir etkinlik düzenlendi. Dilsiz, kör ve sağır olmasına rağmen azmiyle insanlara örnek olan Heler Keller’in kitabının tanıtımının da yapıldığı etkinliğe katılım yoğun olurken, Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Üstün “Ülkemizde engelli olmak zor. Duyarlı vatandaşlarımız var ancak bazı örümcek kafalı kişiler yüzünden işlerimiz zorlaşıyor” dedi.

aşam içerisinde büyük zorluklar yaşayan ancak sıkıntılarını kalıcı çözümler üretmekte zorlanan işitme ve görme engellilerin sorunlarına dikkat çekip, ilgili ve yetkililerin bu konularda çalışmalar yapmasını sağlamak amacıyla Fethiye’de Lions Kulübü önderliğinde bir çalışma yapıldı.

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte bebekken geçirdiği bir rahatsızlık sonucunda konuşma, görme ve işitmesini kaybeden Amerikalı Helen Keller’in yazdığı kitabın tanıtımı da yapıldı.

Fethiye Altı Nokta Körler Derneği, Fethiye İşitme Engelliler Derneği ve Fethiye Halk Kütüphanesi'nin destek verdiği etkinliğe katılım yoğun olurken, engelli vatandaşlara verdiği destekle bugüne kadar çok kez takdir kazan Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın eşi Nesrin Saatcı da toplantıya katılarak duyarlılığını bir kez daha gösterdi.

Toplantının başında konuşan F
ethiye Lions Derneği Başkanı Nurcan İnce “Fethiye Lions Kulübü Derneği olarak, işitme ve görme enelilerinin sorunlarına dikkat çekmek, çözüm önerilerini tartışmak, bizlerin mevcut imkânlarımızla neler yaptığımızı ve yapabileceğimizi anlatmak ve bu konuyla birebir alakalı kitabımızı sunmak üzere bu toplantıyı düzenledik. Körlere yardım işi Lions Birliği tarafından en önemli çalışma konusu olarak programına almıştır. Bu kapsamda da yıllardır çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Fethiye Lions Kulübü Derneği olarak da kurulduğumuz 1994 yılından bu yana, ilçemiz genelinde göz taramaları yapıp, hasta olanlara gerekli tedavilerin uygulanmasını sağladık. Ancak bunlar yeterli değil. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Daha sonra konuşan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Üstün “Ülkemizde engelli olmak zor. Duyarlı vatandaşlarımız var ancak bazı örümcek kafalı kişiler yüzünden işlerimiz zorlaşıyor. Biz Fethiye’de görme engellileri teknoloji ile tanıştırmak istedik ve bu kapsamda Fethiye Belediyesinin büyük katkısı ile İtfaiye eski binasındaki bir oda da kurs açtık. Ama bu çalışmamıza bazı yerel yöneticiler engel oldu. Bu konuda da detaylı açıklamaları önümüzdeki günlerde yapacağız” dedi.

Toplantıda daha sonra yapılan konuşmalarla, engelli vatandaşların sorunları dile getirilerek çözümleri de tartışıldı.

Son olarak da Helen Keller’in kitabının tanıtımı yapıldı."

19 Ocak 2010 Salı

"Engeller Başarıya Engel Değil"


19 Ocak 2010 tarihinde Fethiye Kültür Merkezi’nde “Engeller Başarıya Engel Değil” toplantı ve bildirimi yapıldı. Bu çalışmadan önce Fethiye Lions Kulübü, Fethiye Altı Nokta Körler Derneği, Fethiye İşitme Engelliler Derneği ve Fethiye Halk Kütüphanesi ile irtibata geçerek bu dernek ve kuruluşları görme ve işitme engellerine farkındalığı artırmak üzere beraber çalışmaya davet etti. Onların da duyarlı yaklaşımları ve hazırlıkları ile kampanya hazırlandı ve başlangıç olarak 19 Ocak toplantısı düzenlendi. Toplantıya özellikle Fethiye’de bulunan sivil toplum kuruluşlarının başkanları, resmi yetkililer, okul müdürleri, görme ve işitme engelliler ve tüm vatandaşlar davetliydi.

Bu kampanyamızın farklı önemli gündem maddeleri vardır:
1- Fethiye’de görme ve işitme engelline dikkat çekerek farkındalık yaratmak.
2- Fethiye Altı Nokta Körler Derneği ve Fethiye İşitme Engelliler Derneği ile ortak çalışarak engellilere gereken doğru hizmeti sağlıklı olarak iletmek.
3- Dünyada görme ve işitme engellilere bakışı değiştiren Helen Keller’in tanıtmak ve engellilere ilham vermek.
4- Uluslararası Lions Kulüplerinin Helen Keller ile tanışmaları ve aldıkları ilham ile Dünya’da ve Türkiye’de yaptıkları önemli çalışmaları duyurmak.
5- Helen Keller’in hayat hikâyesini yazdığı Türkçe’de “Her Şey Su ile Başladı-Hayatımın Hikâyesini” kitabını tanıtmak.
6- Sorunlara çözüm yaratmada beraber çalışmanın önemini vurgulamak ve Fethiye’deki tüm sivil toplum kuruluşlarına beraber çalışma daveti iletmek.

Bu gündem çerçevesinde öncelik Fethiye Lions Kulübü Başkanı Sn. Ln. Nurcan İnce ve sonra diğer Dernek Başkanları ve Fethiye Kütüphanesi Müdürü yaptıkları çalışmaları ve Helen Keller’in önemini ve yazdığı kitapların ve yaptıklarının önemini paylaştılar. Sunumlar sonrasında engelli vatandaşlar sorunlarını aktardılar. Toplantıda hazır bulunan Fethiye Belediye Başkanlığı yetkilileri ve diğer yetkililer öneri ve bilgilerini paylaştılar. Yerel basın ve TV kuruluşları toplantıya büyük ilgi gösterdiler.

Toplantı bitiminde öncelik vatandaşların Helen Keller’in hayat hikâyesini okuyabilmeleri için Fethiye Halk Kütüphanesine “Her Şey Su ile Başladı” kitabından bağışlandı. Fethiyeliler Halk Kütüphanesine bu ve diğer kitapları okumak üzere davet edildi. Ayrıca toplantı sonunda Helen Keller’in kitabı Belediye yetkililerine, Dernek Başkan ve üyelerine, engelli vatandaşlara ve ailelerine ve toplantıya katılan vatandaşlara Fethiye Lions Kulübünün 2009-2010 Döneminde başlattığı bez poşet kullanımını artırma kampanyasını da hatırlatarak bez poşetlerle birlikte dağıtıldı.

“Engeller Başarıya Engel Değil” kampanyası başta Türk İşaret Dili eğitimi, görme engellilere müzik aleti temini olmak üzere gündem konularına bağlı çalışmalar ile devam edecektir.

Helen Keller'in yaşam hikayesi hepimiz için mükemmel bir ilham kaynağıdır.

"Engeller Başarıya Engel Değil" Kampanyası Basın Bildirisi


Fethiye Lions Kulübü Derneği, Fethiye Altı Nokta Körler Derneği, Fethiye İşitme Engelliler Derneği ve Fethiye Halk Kütüphanesi 19.Ocak.2010 Salı günü Saat 15:00’de Fethiye Kültür Merkezi Sergi salonunda “Engeller Başarıya Engel Değil” Kampanyasının duyurusunu yapmak, görme ve işitme engellerine dikkat çekmek için toplanıyorlar.

***

İlçemizdeki görme ve işitme engelli çocuklara ve ailelerine destek vermek ve çocukların ve gençlerin içlerindeki tüm potansiyelin ve yeteneklerin ortaya çıkmasına imkân sağlamak en büyük arzumuzdur.

Engellerlilere destek verme ve imkân yaratmada birlikte çalışmalıyız. Destek vermek
1880-1968 yılları arasında yaşayan Amerikalı Helen Keller’in kendi kaleme aldığı yaşam hikayesi bizlere motivasyon verdi. 19 aylıkken geçirdiği bir rahatsızlık nedeni ile görme ve işitme engelli olan Amerikalı Helen Keller bilgili ve sabırlı öğretmenlerinin, özellikle hayat boyu ona destek olan efsanevi öğretmeni Anne Manfield Sullivan’ın desteği ile konuşmayı ve okumayı öğrenmekle kalmaz, 1900 yılında yirmi yaşında girdiği Amerika Birleşik Devletleri’nin en iyi okullarından biri olan Radcliffe’i zamanında dört yılda bitirerek Pedagog olur. Radcliffe günümüzde Harvard Üniversitesi ile birleşmiş olan bir kızlar okuludur. Bayan Keller bu okuldan lisans derecesi olan ilk kör-sağır kişi olur. Ana dili olan İngilizce’ye ek olarak Latince, Almanca, Fransızca, Rusça öğrenir. 5 dilen bilen Helen Keller engellerine rağmen başardıkları ile dünyaya çok iyi tanınan bir kişi ve engelliler için rol model olur. Yazdığı makaleler ve kitaplar ile engellilerin konularına dikkat çeker. Amerika Görme Engelliler Vakfında ve birçok farklı organizasyonda yer almış ve dünyanın farklı yerlerine giderek çalışmalar yapmıştır. Yaşamı boyunca birçok üniversiteden onursal doktora dereceleri almıştır.

Helen Keller 1925 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri’nin ABD Ohio’da yapılan Genel Kurul’larına katılmış ve toplantıda bulunan 7500 üyeye seslenerek, Lions Kulübü üyelerinin ‘Görme Engellilerin Şövalyeleri’ olmalarını istemiştir. Bayan Helen Keller halk arasında “körlerin meleği” unvanı ile anılmaktadır. Bu olay Lions Kulüplerinin göz nurunu koruma programına eğilmelerine ve önem vermelerine neden olur. Lions Kulüpleri dünyada ve Türkiye’de göz sağlığı ve görme engeli tedavileri hakkında çok büyük çalışmalar yapmışlar ve yapmaya da devam etmektedirler. Göznurunu Koruma Vakfı ve Altı Nokta Körler Vakfı üyelikleri vardır.

1971 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri bu defa “Duymayı Koruma ve Sağırlarla Çalışma Programı”nı başlatmış ve işitme engellilere yönelik çalışmaları programına almıştır. Bilinçlenme, tarama, erken tedavi, rehabilitasyon ve duyma yardımı bankaları kurulması gibi farklı çalışmalarda önderlik etmiştir.

Helen Keller bir görme engellidir, bir işitme engellidir, aynı zamanda 1902-3 yılında kendi yaşamını yazdığı “Story of My Life (Hayatımın Hikâyesi)” – Türkçe’deki kitap adı ile “Her Şey Su İle Başladı” yıllardır milyonlarca insanın yaşama ve engellere bakış açısını değiştirmiş ve harekete geçmeye teşvik etmiştir. Üniversite yıllarında yazdığı bu kitap 50 dile çevrilerek bir dünya klasiği olmuştur, yayınlanmasını üzerinden yüz yıldan fazla geçmesine rağmen güncelliğini korumaktadır.


Helen Keller’in, 1847-1922 yılları arasında yaşayan ve telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell ile dostluğu da hayatına büyük anlam katmış ve yazdığı hayat hikâyesini de ona ithaf etmiştir. Alexander Graham Bell’in annesi doğuştan işitme engelliydi ve Graham Bell’in babası ve dedesi yaşamlarını işitme engellilere destek olmaya adamışlardı. Bay Bell’in eşi de dört yaşından beri işitme engelli olan bir hanımdı. Onun işitme engelliler için yaptığı çalışmalar telefon gibi icatlarının gölgesinde kalmış ve yeterinde duyulmamış, tanınmamıştır.

Helen Keller dünyadaki en iyi üniversitelerden birinden mezun olmak ve 5 dil bilmek dışında görme ve işitme engelli biri olarak spor da yapabildiğini göstermiştir. Yüzme öğrenmiş, bisiklete binmiş, dümeni bir arkadaşının tutması ile kürek çekmiştir. Dünyayı odasında oturarak değil dışarıda dokunarak, hissederek, koklayarak tanımış ve yaşamıştır.

1953 yılında Helen Keller’in hayatı hakkında bir belgesel film yapılmış ve Oscar ödülü almıştır.

Görme ve işitme engelli Helen Keller diyor ki: “İnsanın ancak duyma ve görme yoluyla çevresini algılayabileceğine inananlar benim kırlarda ya da şehirde yürümek arasında – kaldırımların farklılığı dışında – ne fark bulduğumu merak ediyorlar. Unuttukları bedenimin canlı olduğu…”

Halk Kütüphanemizde bu projeye destek vererek sizleri Helen Keller’in hayat hikâyesini ve kütüphanede keşfetmenizi bekleyen bilgi ve macera dolu diğer kitapları okumaya davet etmektedir.
Görme ve işitme engellilere yönelik çalışmalarımızı öğrenmek üzere bizlerle irtibatta olunuz.

Ayrıca Fethiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Fethiye Rehberlik Araştırma Merkezi’nin her yaştan tüm engellilere hizmet ve destek vermekte olduğuna hatırlatmak isteriz.

Hedefimiz ve arzumuz özelikle ilçemiz ve yöremizdeki engelli gençlere engellerinin başarılarına engel olmaması için destek vermek, dünyada Helen Keller gibi zorluklara rağmen başarıya ulaşan yerli ve yabancı engellilerin yaşam öykülerini paylaşarak farkındalığımızı artırmak.

Çalışmalarımız devam ederken, sizleri öncelikle Halk Kütüphanemize Helen Keller’in ilham veren hikâyesini okumaya davet ediyoruz. İlginize teşekkür ederiz.

Fethiye Altı Nokta Körler Derneği, Sn. Mehmet Üstün
Fethiye Lions Kulübü, Sn. Nurcan İnce
Fethiye İşitme Engelliler Derneği, Sn. Abdullah Emre Doğanoğlu
Fethiye Halk Kütüphanesi Müdürü, Sn. Orhan Balcı

18 Ocak 2010 Pazartesi

19 Ocak Çalışması Öncesi Basında Çıkan Haberlerden...


Fethiye Gündem 'den...

http://www.fethiyegundem.com/?mxz=haber&hid=435

*-*-*

Haber'den alıntılar...

"Yaşam içerisinde büyük zorluklar yaşayan ancak sıkıntılarını kalıcı çözümler üretmekte zorlanan işitme ve görme engellilerin sorunlarına dikkat çekip, ilgili ve yetkililerin bu konularda çalışmalar yapmasını sağlamak amacıyla Fethiye’de Lions Kulübü önderliğinde bir çalışma yapılacak.

19 Ocak Salı günü Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlikte bebekken geçirdiği bir rahatsızlık sonucunda konuşma, görme ve işitmesini kaybeden Amerikalı Helen Keller’in yazdığı kitabın tanıtımı da yapılacak.

Fethiye Altı Nokta Körler Derneği, Fethiye İşitme Engelliler Derneği ve Fethiye Halk Kütüphanesinin destek verdiği etkinlik Salı günü saat 15,00’de başlayacak.

Hellen Keller'in Örnek Alınası Yaşam Öyküsü

Helen Keller1880 yılında ABD’nin Tuscumbia şehrinde doğduğu zaman son derece sağlıklı bir bebekti.

18 Aylık oluncaya kadar da ciddi bir sağlık sorunu olmadı küçük kızın. Ama iki yaşını doldurmaya birkaç ay varken ateşli bir hastalık geçirdi. Hastalığının tedavisi bitip, yaşamsal tehlikeyi atlattığında Helen Keller’in yaşamı tümüyle değişmişti. Çevresindeki birçok kişi Helen Keller’in geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle zihinsel yeteneğini yitirdiğine inanıyorlardı. Bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde çevresinde olan biteni çok az anlaması, ele avuca sığmazlığı, asiliği bu inanışın onaylandığının göstergesiydi.

Helen Keller’in geçirdiği hastalık onu konuşma, görme ve işitme engelli yapmıştı ama hiç kimse onun zihinsel yeteneklerinin farkında değildi henüz.

Konuşma, görme ve duyma engelli Helen Keller’in asıl yaşamı ise 1887 yılının Mart ayında, yedi yaşına girmesine çok az kala başladı.

Perkins Görme Engelliler okulundan yeni mezun olan, 20 yaşındaki genç öğretmen Anne Mansfield Sullivan, Helen Keller‘a öğretmenlik yapmak üzere Tuscumbia şehrine geldiğinde, karşısında duran konuşma, görme ve işitme engelli küçük kızın insan beyninin doğru kullanıldığında olağanüstü bir kapasitesi olduğunu tüm dünyaya göstereceğini bilmiyordu.

Öğretmen A. Sullivan, Perkins Görme Engelliler okulundaki öğrencilerinin Helen’e götürmesi için yaptıkları oyuncak bebekle başladı işine. Elleri ile Helen’in ellerine “b-e-b-e-k” sözcüğünü heceledi. O’nun nesneler ve harfler arasında bir bağlantı kurmasını sağlamak istiyordu. Helen harfleri doğru olarak yapmasını çok hızlı öğrendi ama bunu yaparken henüz bir sözcüğü hecelediğini ya da böyle bir sözcük olduğunu bilmiyordu.

Bir gün Helen ve öğretmeni bahçedeki tulumbanın yanına gittiler. Öğretmen tulumbadan suyu çekerken Helen’in elini akan suyun altına tuttu. Soğuk su Helen’in bir eline akarken, öğretmen diğer eline “s-u” sözcüğünü önce yavaş, sonra hızlıca heceledi. İşte o anda Helen’in kalbi yerinden fırlarcasına çarpmaya başladı. Öğretmenin vermeye çalıştığı mesajı almıştı. Yaşamının ilk 18 ayında zihninde yer etmiş olan tek sözcüktü su. Bu tek sözcükten yola çıkarak dokunduğu nesnelerle harfler arasında bir bağlantı olduğunu, her nesnenin sözcüklerle ifade edildiğini anladı. Ogün akşam karanlığına dek 30 sözcük öğrenmişti Helen.

Bu Helen Keller’in eğitiminin başlangıcıydı.

Önlerinde uzun ve engellerle dolu bir yol vardı. Ama Helen yenilgiye uğramayı kabullenmektense durmasızın çalışarak mücadeleden başarıyla çıkmayı seçmişti.

Kısa sürede alfabeyi öğrendi. Sonra elini kullanarak yazmaya ve görme engelliler için hazırlanmış yazıları okumaya başladı.

Öğretmen A. Sullivan ve Helen Keller kısa sürede ayrılmaz bir ikili oluşturdular.

Helen Keller 10 yaşına geldiğinde konuşmayı öğrenmeye karar verdi. Norveç’te görme ve işitme engelli küçük bir kızın konuşmayı başardığından haberi olmuştu. Kendisine duyduğu sonsuz güvenle “Bir başkası başardıysa, ben de başarabilirim” diyordu. Böylece Horace Mann okulundan gelen Bayan Sarah Fuller ile konuşma derslerine başladı.

Şimdi önünde yeni bir hedef vardı Helen Keller için: “Bir gün Koleje gideceğim” diyordu. Helen Keller için “vazgeçmek” yoktu.

Önce Radcliffe Kolejine hazırlık okulu olan Cambridge Okuluna başladı, 1904 yılında ise Edebiyat Fakültesi diplomasını aldı. Tüm eğitimi ve çalışmaları sırasında öğretmeni A. Sullivan daima yanındaydı. Öğrencisinin başarısı için çabalıyor, Helen’le birlikte ardı ardına kitaplar okuyor, konferanslara katılıyordu.

Öğretmen A. Sullivan’ın 1905 yılında tanınmış bir sosyalist olan John Macy ile evlenmesi, öğretmen ve öğrencisini amaçlarından uzaklaştırmadı. Helen öğretmeninin evinde yaşamaya başladı. Bay ve Bayan Macy onun tüm çalışmalarında, etkinliklerinde ellerinden gelen yardımı gösterdiler. Öğretmen ve öğrencisi Helen’in bu uyumlu birlikteliği A.Sullivan’ın 1936 yılında ölümüne kadar sürdü.

Sonrasında Helen yalnız devam etti yoluna. Doğrusu çok da yalnız sayılmazdı.

Çabaları ile mucizeler yaratan Helen’i herkes tanıyordu. Zamanın birçok tanınmış kişisi ile güzel dostluklar kurdu.

Helen’in yaşadığı bir deneyim, görme engelli olmayanların da çoğu zaman “görmeden” yaşadıklarını öğretti ona.

Ormanda, parklarda gezintiye çıkan bir arkadaşına heyecanla sormuştu: “Haydi anlat, neler gördün ormanda?”

Arkadaşı Helen’in bu heyecanını anlamaktan uzak “Hiçbir şey” dedi: “Herkesin bildiği sıradan şeyleri gördüm. “

Helen aldığı yanıt karşısında büyük bir düş kırıklığı yaşamış ve arkadaşı adına çok üzülmüştü.

“Ben New York'un müzelerinde dolaşırken dokunduğum eşyaları keşfetmekten inanılmaz bir heyecan duyuyor, sözcüklerle anlatılmayacak kadar büyük bir mutluluk yaşıyordum” Dedi.

“Sen nasıl oluyor da görme engelli olmamana karşın çevrendeki güzelliklerin farkına varmıyorsun?"

Helen kendisi yaşamı parmak uçlarında hissederek yaşarken, fiziksel engelleri olmamasına karşın “görmeden, duymadan” yaşayanlara şöyle sesleniyordu: “Yalnızca üç gün daha görebileceğinizi düşünün. Nasıl tüm ayrıntıları gördüğünüzü anlayacaksınız. Üç gün daha işitebileceğinizi düşünün. Her bir sesin, her bir notanın nasıl özlemle ruhunuza dolduğunu göreceksiniz. Yaşanacak üç gününüz kaldığını düşünün. Yaşamın tüm saniyelerini nasıl özlemle yaşadığınızı göreceksiniz."

Helen yazılarını önce görme engellilerin kullandığı Braille daktilosunda yazıyor, daha sonra normal daktiloya geçiriyordu.

Helen’in Radcliffe’de okuduğu sırada aralıklarla yazmaya başladığı yaşam öyküsünü bitirmesi 50 yıl sürdü. “Benim Yaşam Öyküm” adını verdiği kitabı önce Ladies Home Journal’da kitap biçiminde seri olarak çıktı. Helen Keller’in en çok tanınan bu eseri günümüzde 50 den fazla dile çevrildi.

Helen Keller bir yandan yazılarını yazarken, diğer yandan üyesi olduğu Amerika Görme Engelliler Derneği ve Dünya Körler Birliği için ülke ülke dolaşarak konferanslara katıldı, yardımlar topladı.

Birçok kitap, makale, biyografi yazan Helen Keller etkinlikleri ve çalışmaları nedeniyle defalarca üstün hizmet ödülü ve çeşitli üniversitelerin onursal doktorasını aldı.

1946 ve 1955 yılları arasında beş kıtada 35 ülkeyi dolaşan Helen Keller gittiği her ülkede milyonlarca görme engelliye yaşama sevinci ve aydınlığı götürdü.

Helen Keller için yaşam, ya cesaret isteyen bir deneyim, ya da hiçti.

Helen Keller 1968 yılında 88’inci doğum gününe çok az kala Arcan Ridge’te öldü. Külleri tüm yaşamı boyunca ayrılmaz bir ikili oluşturduğu öğretmeni A. Sullivan’ın yanında yerini alan Helen Keller’i Senatör Lister Hill’in sözleri çok güzel tanımlıyor: “O, ölmedi, yaşamaya devam edecek. Helen Keller, hiç ölmemek üzere doğmuş, az rastlanan ölümsüz isimlerden birisidir. Tüm dünyaya, cesaret ve inancın sınırları olmadığını gösteren bu kadının kitapları okunduğu, öyküleri anlatıldığı sürece o yaşayacak.

10 Ocak 2010 Pazar

Kültür Gezisi



Fethiye Lions Kulübü 9-10 Ocak 2010 tarihlerinde Afrodisias Antik Kenti'ne ve Pamukkale'ye bir kültür gezisi düzenlemiştir.

Bu muazzam antik şehri görmeye sizleri de davet ediyoruz.