FETHİYE LİONS KULÜBÜ DERNEĞİ



FETHİYE LIONS CLUB



Hizmet Ediyoruz - We Serve

Hizmet Ediyoruz - We Serve

19 Ocak 2010 Salı

"Engeller Başarıya Engel Değil" Kampanyası Basın Bildirisi


Fethiye Lions Kulübü Derneği, Fethiye Altı Nokta Körler Derneği, Fethiye İşitme Engelliler Derneği ve Fethiye Halk Kütüphanesi 19.Ocak.2010 Salı günü Saat 15:00’de Fethiye Kültür Merkezi Sergi salonunda “Engeller Başarıya Engel Değil” Kampanyasının duyurusunu yapmak, görme ve işitme engellerine dikkat çekmek için toplanıyorlar.

***

İlçemizdeki görme ve işitme engelli çocuklara ve ailelerine destek vermek ve çocukların ve gençlerin içlerindeki tüm potansiyelin ve yeteneklerin ortaya çıkmasına imkân sağlamak en büyük arzumuzdur.

Engellerlilere destek verme ve imkân yaratmada birlikte çalışmalıyız. Destek vermek
1880-1968 yılları arasında yaşayan Amerikalı Helen Keller’in kendi kaleme aldığı yaşam hikayesi bizlere motivasyon verdi. 19 aylıkken geçirdiği bir rahatsızlık nedeni ile görme ve işitme engelli olan Amerikalı Helen Keller bilgili ve sabırlı öğretmenlerinin, özellikle hayat boyu ona destek olan efsanevi öğretmeni Anne Manfield Sullivan’ın desteği ile konuşmayı ve okumayı öğrenmekle kalmaz, 1900 yılında yirmi yaşında girdiği Amerika Birleşik Devletleri’nin en iyi okullarından biri olan Radcliffe’i zamanında dört yılda bitirerek Pedagog olur. Radcliffe günümüzde Harvard Üniversitesi ile birleşmiş olan bir kızlar okuludur. Bayan Keller bu okuldan lisans derecesi olan ilk kör-sağır kişi olur. Ana dili olan İngilizce’ye ek olarak Latince, Almanca, Fransızca, Rusça öğrenir. 5 dilen bilen Helen Keller engellerine rağmen başardıkları ile dünyaya çok iyi tanınan bir kişi ve engelliler için rol model olur. Yazdığı makaleler ve kitaplar ile engellilerin konularına dikkat çeker. Amerika Görme Engelliler Vakfında ve birçok farklı organizasyonda yer almış ve dünyanın farklı yerlerine giderek çalışmalar yapmıştır. Yaşamı boyunca birçok üniversiteden onursal doktora dereceleri almıştır.

Helen Keller 1925 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri’nin ABD Ohio’da yapılan Genel Kurul’larına katılmış ve toplantıda bulunan 7500 üyeye seslenerek, Lions Kulübü üyelerinin ‘Görme Engellilerin Şövalyeleri’ olmalarını istemiştir. Bayan Helen Keller halk arasında “körlerin meleği” unvanı ile anılmaktadır. Bu olay Lions Kulüplerinin göz nurunu koruma programına eğilmelerine ve önem vermelerine neden olur. Lions Kulüpleri dünyada ve Türkiye’de göz sağlığı ve görme engeli tedavileri hakkında çok büyük çalışmalar yapmışlar ve yapmaya da devam etmektedirler. Göznurunu Koruma Vakfı ve Altı Nokta Körler Vakfı üyelikleri vardır.

1971 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri bu defa “Duymayı Koruma ve Sağırlarla Çalışma Programı”nı başlatmış ve işitme engellilere yönelik çalışmaları programına almıştır. Bilinçlenme, tarama, erken tedavi, rehabilitasyon ve duyma yardımı bankaları kurulması gibi farklı çalışmalarda önderlik etmiştir.

Helen Keller bir görme engellidir, bir işitme engellidir, aynı zamanda 1902-3 yılında kendi yaşamını yazdığı “Story of My Life (Hayatımın Hikâyesi)” – Türkçe’deki kitap adı ile “Her Şey Su İle Başladı” yıllardır milyonlarca insanın yaşama ve engellere bakış açısını değiştirmiş ve harekete geçmeye teşvik etmiştir. Üniversite yıllarında yazdığı bu kitap 50 dile çevrilerek bir dünya klasiği olmuştur, yayınlanmasını üzerinden yüz yıldan fazla geçmesine rağmen güncelliğini korumaktadır.


Helen Keller’in, 1847-1922 yılları arasında yaşayan ve telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell ile dostluğu da hayatına büyük anlam katmış ve yazdığı hayat hikâyesini de ona ithaf etmiştir. Alexander Graham Bell’in annesi doğuştan işitme engelliydi ve Graham Bell’in babası ve dedesi yaşamlarını işitme engellilere destek olmaya adamışlardı. Bay Bell’in eşi de dört yaşından beri işitme engelli olan bir hanımdı. Onun işitme engelliler için yaptığı çalışmalar telefon gibi icatlarının gölgesinde kalmış ve yeterinde duyulmamış, tanınmamıştır.

Helen Keller dünyadaki en iyi üniversitelerden birinden mezun olmak ve 5 dil bilmek dışında görme ve işitme engelli biri olarak spor da yapabildiğini göstermiştir. Yüzme öğrenmiş, bisiklete binmiş, dümeni bir arkadaşının tutması ile kürek çekmiştir. Dünyayı odasında oturarak değil dışarıda dokunarak, hissederek, koklayarak tanımış ve yaşamıştır.

1953 yılında Helen Keller’in hayatı hakkında bir belgesel film yapılmış ve Oscar ödülü almıştır.

Görme ve işitme engelli Helen Keller diyor ki: “İnsanın ancak duyma ve görme yoluyla çevresini algılayabileceğine inananlar benim kırlarda ya da şehirde yürümek arasında – kaldırımların farklılığı dışında – ne fark bulduğumu merak ediyorlar. Unuttukları bedenimin canlı olduğu…”

Halk Kütüphanemizde bu projeye destek vererek sizleri Helen Keller’in hayat hikâyesini ve kütüphanede keşfetmenizi bekleyen bilgi ve macera dolu diğer kitapları okumaya davet etmektedir.
Görme ve işitme engellilere yönelik çalışmalarımızı öğrenmek üzere bizlerle irtibatta olunuz.

Ayrıca Fethiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Fethiye Rehberlik Araştırma Merkezi’nin her yaştan tüm engellilere hizmet ve destek vermekte olduğuna hatırlatmak isteriz.

Hedefimiz ve arzumuz özelikle ilçemiz ve yöremizdeki engelli gençlere engellerinin başarılarına engel olmaması için destek vermek, dünyada Helen Keller gibi zorluklara rağmen başarıya ulaşan yerli ve yabancı engellilerin yaşam öykülerini paylaşarak farkındalığımızı artırmak.

Çalışmalarımız devam ederken, sizleri öncelikle Halk Kütüphanemize Helen Keller’in ilham veren hikâyesini okumaya davet ediyoruz. İlginize teşekkür ederiz.

Fethiye Altı Nokta Körler Derneği, Sn. Mehmet Üstün
Fethiye Lions Kulübü, Sn. Nurcan İnce
Fethiye İşitme Engelliler Derneği, Sn. Abdullah Emre Doğanoğlu
Fethiye Halk Kütüphanesi Müdürü, Sn. Orhan Balcı